Menu Sluiten

Boring naar drinkwater geslaagd

Op verschillende locaties in de gebieden waar Stichting Corantijn werkzaam is zijn boringen naar schoon drinkwater uitgevoerd. Hiervoor heeft de firma Watergenius Nederland twee mensen op eigen kosten met ons meegestuurd die naast het uitvoeren van de boringen ook lokaal mensen hands-on heeft opgeleid tot boormeester en assistent boormeester.

Zoals in een eerder artikel gemeld is er in dorpen in het binnenland geen waterleiding aangelegd en vangen mensen regenwater op in grote tonnen. Dit water, dat vervuild is door zware metalen zoals o.a. kwik, gebruiken ze als drinkwater.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden op ons terrein te Welbedacht kwam men, na 24 meter door dikke klei boren, op een zandlaag terecht. Meerdere meters later, ongeveer 40 meter, stuitte men op water. Na het doorspoelen van het vuile water kwam er uiteindelijk schoon water uit de leidingen. De eerste bron is geslagen.

Op naar de tweede bron, dat lukte ook. Deze bleek een nog veel krachtigere straal water te geven.
Een gejuich steeg op uit de monden van de medewerkers en bewoners.

Het slaan van een derde bron bij de polikliniek in het dorpje Dankbaarkondre lukte ook maar op de plek van de vierde bron bleek dat de grond te rotsachtig was om er goed doorheen te komen. Volgend jaar gaat Stichting Corantijn met deze werkzaamheden verder.
In totaal heeft het boren zes dagen geduurd waarvan een korte impressie is te zien.

Bij alle bronnen zijn basistesten uitgevoerd en bleek dat dit water veilig genoeg is om te drinken. Er zijn flessen water getapt die mee naar Nederland zijn genomen om daar in een laboratorium verder te onderzoeken.

De bewoners rondom de bronnen zijn ongelofelijk blij met dit resultaat.

nl_NL_formal